vineri, 28 februarie 2014

După Steaua - Dinamo 0-3 în septembrie '89, Valentin Ceauşescu a vrut să-l aresteze pe Anghelache.

Poveştile Derby-ului. După Steaua - Dinamo 0-3 în septembrie '89, Valentin Ceauşescu a vrut să-l aresteze pe Anghelache. "Nea Costică a fugit din Ghencea"

de Cristi Scutariu Ultimul update Astăzi, 08:19

Început de toamnă, 9 septembrie 1989, doar câteva luni până la căderea regimului comunist. Pe stadionul Steaua s-a disputat o partidă ce avea să consemneze ultima înfrângere clară aplicată deDinamo celor de la Steaua în era Ceauşescu. A fost 3-0 pentru fotbaliştii antrenaţi atunci de Mircea Lucescu, goluri Mateuţ (15), Timofte (76) şi C. Zamfir (84). Dincolo de rezultatul surprinzător, meciul a ascuns şi alte detalii interesante, unele pe care regimul politic, iar apoi euforia generală a căderii lui, le-a ţinut ascunse. Le povesteşte pentru ProSport Claudiu Vaişcovici, pe atunci unul dintre golgheterii lui Dinamo.
Era în startul sezonului 89/90, Steaua era în regres. În etapa a treia avea o victorie (n.r. – 3-0 cu Flacăra Moreni) şi un egal (n.r. – 1-1 cu ”U” Cluj), noi două victorii. În tribună, pe Ghencea, era Cornel Ţălnar pe atunci la Victoria. Deasupra lui erau mulţi generali din Armată care comentau după ce i-am bătut cu 3-0: ”ei, asta e acum, ne-au bătut acum, dar tot noi luăm campionatul”. Auzind, Ţânţarul se întoarce către ei şi le spune: ”în primul rând, dumneavoastră trebuie să scăpaţi de retrogradare, că sunteţi la minus 1, apoi să vorbiţi de campionat”. Se referea la clasamentuladevărului. 
foto: alinpaicu.ro
rândul de sus: Vaişcovici, Cămătaru, Andone, Lupu, Varga, Stelea; rândul de jos: Sabău, Mateuţ, Lupescu, Rednic, Klein
Spionaj prin gaura din peretele vestiarului
Aşa, să revenim. Tot la meciul ăsta era povestea cu spionajul din vestiar. Ce făcuseră steliştii? Făcuseră o gaură în peretele vestiarului oaspeţilor, o acoperiseră cu un carton şi văruiseră peste, ca să nu se vadă. Au trimis un masor care să asculte ce nea zicea nouă Mircea Lucescu, dar l-au prins ai noştri. N-aveau ce să audă, că Mircea Lucescu făcea şedinţele tactice la Săftica, acolo ne zicea ce să jucăm, pe cine să marcăm şi aşa mai departe. 
În ziarul Sportul s-a făcut la acea vreme o apreciere la adresa tacticii folosite de Mircea Lucescu în derby: ”dinamoviştii şi-au demonstrat şi fructificat superioritatea în acest meci, începând de la mai buna organizare a jocului până la randamentul colectiv şi individual al celor 11 jucători de pe teren”.
Hagi către Mihăiescu: ”Bă, Cioară” Lasă-mă, mă, să fac şi eu ceva
Apropo, la meciul ăla ne-a băgat doar cu două zile înainte în cantonament, deşi până atunci intram cu o săptămână înainte de meci. Ţin minte că eram la Săftica cu două zile înainte de meci, ne-a adunat în sala de şedinţe şi ne-a zis: ”N-am ce să vă mai spun la meciul ăsta. Ştiţi ce să jucaţi, sunteţi în vână, mult mai buni şi mai în formă decât ei”. Singura indicaţie i-a dat-o lui Iulică Mihăiescu: ”om la om la Gică Hagi, pe tot terenul. Nu mişcă!”. Hagi a fost terorizat meciul ăla, la un momentdat i-a şi zis lui Mihăiescu: ”Bă, Cioară! Mai lasă-mă, mă, să fac şi eu ceva”. Nu jucase nimic. A luat cartonaş roşu pe final, a avut un gest dur, o ieşire necontrolată ceva. Ţin minte că a venit Dan Petrescu, arbitrul, la el şi i-a zis: ”ce-ai făcut, Gică? Ce să-ţi fac acum?”, la care Hagi: ”Dă-mi roşu, bre, asta e”.
”Doar Andone ştie motivul pentru care voiau să-l aresteze pe Anghelache. Nu a spus nimănui”
După meciul ăla au vrut să-l aresteze pe Costică Anghelache.  Valentin Ceauşescu, nu ştiu ce îi venise, şi voia să îl lege pe nea Costică. A fost o atmosferă ciudată, noi am intrat la vestiare şi nu am avut voie să ne bucurăm zgomotos, să nu-l deranjăm pe Valentin. Ne-am luat hainele, nu am făcut nici duş, şi ne-am dus la autocar să ne întoarcem în Ştefan cel Mare. Valentin venise în zona vestiarelor, pe tunel, aştepta cu nişte aghiotanţi să iasă Anghelache. Nea Costică a ieşit repede, dar în direcţia opusă, a traversat terenul, a urcat pe la tribuna oficială, s-a urcat într-o maşină şi a fugit spre Dinamo. Ne-am întâlnit în Ştefan cel Mare, dar nu a stat mult, că îi era frică să nu vină după el şi acolo. Nu ştiu exact motivele, ştiu că Andone a aflat pe urmă, dar nu ne-a spus niciodată de ce voiau să îl aresteze pe Anghelache. Măcar ne-a dat primele. 20.000 de lei au venit după meci de la generali, 100 de dolari şi câte un video player ne-a dat Anghelache.
Contactat de ProSport, Constantin Anghelache a confirmat incidentul în care a fost implicat."Domnule, nu ştiu dacă era vorba chiar să mă aresteze sau nu, însă s-au făcut presiuni mari de tot asupra mea. Din ce motiv? Pentru că i-am bătut, nu era normal? I-am bătut cu 3-0 la ei acasă. A trebuit să plecăm foarte repede că eram sub teroare, nu altceva. Asta a fost toată povestea", a spus Anghelache. Actualul oficial al lui Dinamo, Constantin Anghelache era la acea vreme colonel în Securitate şi mâna dreaptă a lui Mircea Lucescu la clubul Dinamo.

CV Claudiu Vaişcovici
Născut: 14.10.1962 (Galaţi,GL)
Post: atacant
În Divizia A
  • 1980-81: Sportul Studenţesc - 2 meciuri
  • 1983-84: Dunărea CSU - 15 meciuri, 1 gol
  • 1986-87: Oţelul - 25 meciuri, 5 goluri
  • 1987-88: Victoria - 15 meciuri,  5 goluri / Dinamo - 16 meciuri,  22 goluri
  • 1988-89: Dinamo - 24 meciuri,  21 goluri
  • 1989-90: Dinamo - 21 meciuri, 14 goluri
  • 1990-91: Dinamo - 7 meciuri
Total: 115 meciuri, 68 goluri
În străinătate
  • 1990-91: Bursaspor K (1 Turcia) 8 meciuri
  • 1991: Zimbru Chişinău (2 URSS) 29 meciuri, 9 goluri
În echipa naţională
  • Debut: 08.04.1987, România – Israel 3-2
Total: 10 meciuri
În cupele europene
  • Debut: 16.09.1987, EPA Larnaca – Victoria 0-1
Total: 18 meciuri, 4 goluri

marți, 25 februarie 2014

sTeAuA GAY pride!

Prima echipa europeana ca si conceptie este sTEAUA caci ea este prima care accepta dar si incurajeaza travestiti, homosexualii, transexualii si zoofilii. Cand am dat de pagina sTEAUA Pride, am crezut ca e o gluma proasta, dar ea exista asa ca....



Nimic nu este intamplator.




https://www.facebook.com/steaua.pride

sâmbătă, 15 februarie 2014

Ziua Îndrăgostiţilor cu Doamna Chiajna

Steaua a câştigat de-abia al doilea amical al iernii în meciul cu Concordia. Mai mult, Steaua a confirmat că este o echipă unică: singura cu amicale mai tari decât oficialele.
Paranormalul a plutit în jurul acestei partide în ziua disputării ei: Concordia a anunţat mai mulţi accidentaţi pentru această întâlnire, accidentaţi despre care antrenorul Ionuţ Chirilă spunea că pot fi totuşi recuperaţi pentru meciul următor. Apare, ca într-un scenariu absurd, directorul sportiv al lui Dinamo, Cristi Bobar, care anunţă că accidentaţii Concordiei nu sunt chiar toţi accidentaţi şi că vor fi apariţii surpriză în primul 11. Şi spusele lui Bobar se confirmă, accidentatul Wellington apărând brusc printre titulari deşi dimineaţă antrenorul său spunea că nu poate juca. Paranormalul a continuat cu scoaterea celui mai bun jucător al Concordiei, Purece, din primul 11, pentru a fi introdus ulterior, pe parcursul meciului. Concordia a avut un singur şut cât de cât decent în toată partida, cel al decarului Purece, care nu şi-a găsit locul într-un prim 11 fantomă.
S-au mai văzut meciuri cu una, chiar două erori imense de apărare, dar să vezi cum toate cele 4 goluri ale învingătorilor au fost marcate după greşeli uriaşe ale defensivei, asta chiar mai rar se poate admira. Deja la eroarea lui Leca de la 2-0, cu pasa greşită spre propriul portar, a intrat pe ecran faimoasa urare de la televiziunea bulgară “Leca noci deţa” (Noapte bună, copii) şi spectatori de la lojele arenei din Ghencea au dat televizoarele pe “Românii au talent”, după relatarea unui reporter aflat pe stadion.
Antrenorul Concordiei, Ionuţ Chirilă, care a avut grijă să ne tot spună pe parcursul iernii că Steaua este o echipă intangibilă, deşi băieţii săi bătuseră liderul Astra, a făcut o promisiune în dimineaţa partidei cu Steaua: “tinerii mei fotbalişti vor juca la un nivel extrem de ridicat”. Pe teren, însă, Concordia a avut un joc de echipă antrenată de un instalator, ca să parafrazez o metaforă încercată de Ionuţ Chirilă la adresa unui preşedinte din Liga 1. Un preşedinte care a anticipat perfect cum se va juca de Ziua Îndrăgostiţilor această partidă. După meci, Ionuţ Chirilă a fost mult mai spectaculos decât fotbaliştii săi din teren spunând că băieţii săi nu pot să-şi propună să obţină ceva dintr-o partidă cu Steaua, echipa din Ghencea fiind “dintr-un alt campionat împreună cu Petrolul şi Astra”. Chirilă uitând că totuşi Concordia a bătut o echipă “dintr-un alt campionat”, Astra, în acest sezon.    
După acest meci câştigat de Steaua plimbându-se prin faţa Concordiei, accept acea frază care s-a tot auzit pe parcursul iernii dinspre clubul din Ghencea: rezultatele din amicale nu au nicio relevanţă.
sura